Istoric

Se accepta ca stramosul direct al sahului ar fi jocul indian chaturanga, aparut in jurul anului 570 in India pe valea Gangelui.

Din jocul chaturanga in cateva decenii apare un alt joc, in Persia numit satrandj raspandit de catre arabi in Africa si Europa si din care prin transformari succesive s-a ajuns la actualul sah european.

Tot probabil prin intermediul arabilor din jocul satrandj a ajuns in China o varianta de joc de sah jucat si in prezent numit Xiang-Qi, respectiv sahul chinezesc.

Probabil prin intermediul sahului chinezesc ( Xiang-Qi) si a calugarilor budisti, in Japonia a aparut o alta varianta a jocului de sah numit Shogi sau jocul generalilor, joc de sah practicat si in prezent.

In cadrul grupajului F. S. G. jocurile de sah european, Xiang-Qi ( jocul de sah chinezesc ) si joculShougi (jocul de sah japonez ) avand in vedere practicarea lor de catre un numar foarte mare de persoane au fost numite jocuri de sah de baza.

Cele trei jocuri de sah de baza au unele caracteristici comune privind unele piese de joc si reguli de joc in cadrul desfasurari partidelor, dar au si unele caracteristici specifice oricarui joc de baza.

Au mai fost si alte incercari de creeare a unor jocuri de sah, dar cu raspandire mult mai mica prin modificare unor reguli si instructiuni de joc, jocuri de sah numite jocuri feerice.

Copyright © Feeric Sah Group | Powered by Prodion | prodionweb.com